ELS VERMUTS DE ÉS CLAR QUE PODEM 1

esclarqquepodem_vermut_1

(Lee esta entrada en castellano)

Hi ha poques coses més avorrides i planes que les formes tradicionals de difondre la notícia d’una candidatura política. Les encaixades, les fotos darrere de la pancarta, la promesa en forma d’un eslògan publicitari…

Quan l’equip És clar que Podem ens vam plantejar quines podrien ser les formes intel·ligents i honestes de donar a conèixer la nostra candidatura al Consell Ciutadà Municipal de Barcelona, o com podríem desenvolupar la nostra campanya informativa sense instrumentalitzar les persones a les quals aniria dirigida, de seguida vam veure clar que l’única manera de garantir-ho era establir un diàleg amb elles. Informar i també preguntar. Mantenir una conversa.

Partint d’aquesta convicció ens vam fer la següent pregunta: quins espais són especialment propicis a la conversa? En quins contextos troba la gent l’ambient adequat per parlar de les coses que l’afecten?

D’aquesta pregunta va sorgir la idea dels Vermuts d’És Clar Que Podem, la nostra particular iniciativa per portar la política allà on de debò es parla de política. Per informar, aclarir dubtes i respondre preguntes. Però també per fer-les nosaltres i per escoltar. Dissabte passat, dia 13 de desembre, en el bar Lupita del Raval, vam posar en pràctica la idea amb èxit.

Tot i que és cert que va costar aconseguir que la gent romangués a l’interior de l’establiment molt més temps del que s’invertia a demanar un vermut, la convocatòria per xarxes es va demostrar molt seductora i va atreure a més de seixanta persones que van fer de la terrassa del Lupita una àgora de diàlegs creuats on costava triar amb quin quedar-se. Els jocs de paraules amb el verb poder sorgien amb la mateixa facilitat amb la qual un escuradents travessa una oliva en presència de Cinzano o de Martini. Un candidat especialment tenaç anava robant-li integrants al fòrum per a una sessió de fotos tan minuciosa com interminable…

Va ser un plaer poder explicar-li amb calma a molta gent què es tria per votació del 26 al 30 de desembre (a les persones integrants dels consells ciutadans municipals de Podem) i com es durà a terme aquesta votació (telemàticament, prèvia inscripció per internet), o resumir o destacar els punts més destacats del nostre projecte polític i organitzatiu. No obstant això, tan profitós com aquesta part de l’intercanvi va ser escoltar impressions de gent que no participa activament en Podem però que simpatitza amb el projecte, o saber què espera aquesta gent d’aquest projecte tant a escala estatal com a la nostra ciutat. Entendre com viuen el procés de construcció d’aquesta plataforma ciutadana persones molt il·lusionades amb la iniciativa, però potser no tan submergides en ella com els qui formem la candidatura. I resulta realment enriquidor conèixer punts de vista que ajuden a prendre certa distància…

Esperem que a les persones que van venir a conèixer la candidatura la trobada els resultés tan estimulant com a nosaltres, perquè per a l’equip ho va ser i molt. Als qui no vau poder venir, us animem des d’ara mateix a què us apunteu el dissabte vinent a la segona cita del cicle vermuter. Confirmarem local i hora molt aviat, pels canals habituals!

//

Los vermuts de És Clar Que Podem 1

Hay pocas cosas más aburridas y planas que las formas tradicionales de difundir la noticia de una candidatura política. Los apretones de manos, las fotos detrás de la pancarta, la promesa en forma de eslógan publicitario…

Cuando en el equipo És Clar Que Podem nos planteamos cuáles podrían ser formas inteligientes y honestas de dar a conocer nuestra candidatura al Consejo Ciudadano Municipal de Barcelona, o cómo podríamos desarrollar nuestra campaña informativa sin instrumentalizar a las personas a las que iría dirigida, enseguida vimos muy claro que la única manera de garantizarlo era establecer con ellas un diálogo. Informar y también preguntar. Mantener una conversación.

Partiendo de esa convicción nos hicimos la siguiente pregunta: ¿qué espacios son especialmente propicios a la conversación? ¿En qué contextos encuentra la gente el ambiente adecuado para hablar de las cosas que le afectan?

De esa pregunta surgió la idea de Los Vermuts de És Clar Que Podem, nuestra particular iniciativa para llevar la política allí donde de verdad se habla de política. Para informar, aclarar dudas y responder preguntas. Pero también para hacerlas nosotrxs y para escuchar. El pasado sábado día 13 de diciembre, en el bar Lupita del Raval, pusimos en práctica la idea con todo éxito.

Si bien es cierto que costó lograr que la gente permaneciera en el interior del establecimiento mucho más tiempo del que se invertía en pedir un vermut, la convocatoria por redes se demostró muy seductora y atrajo a más de sesenta personas que hicieron de la terraza del Lupita un ágora de diálogos cruzados donde costaba elegir con cuál quedarse. Los juegos de palabras con el verbo poder brotaban con la misma facilidad con la que un palillo atraviesa una aceituna en presencia de Cinzano o de Martini. Un candidato especialmente tenaz iba robándole integrantes al foro para una sesión de fotos tan minuciosa como interminable…

Fue un placer poder explicarle con calma a mucha gente qué se elige por votación del 26 al 30 de diciembre (a las personas integrantes de los consejos ciudadanos municipales de Podemos) y cómo se llevará a cabo esa votación (telemáticamente, previa inscripción por internet), o resumir o destacar los puntos más destacados de nuestro proyecto político-organizativo. Sin embargo, tan provechoso como esa parte del intercambio fue escuchar impresiones de gente que no participa activamente en Podemos pero que simpatiza con el proyecto, o saber qué espera esa gente de ese proyecto tanto a escala estatal como en nuestra ciudad. Entender cómo están viviendo el proceso de construcción de esta plataforma ciudadana personas muy ilusionadas con la iniciativa, pero quizá no tan sumergidas en ella como quienes formamos la candidatura. Y resulta realmente enriquecedor conocer puntos de vista que ayudan a tomar cierta distancia…

Esperamos que para la gente que acudió a conocer la candidatura el encuentro fuera tan estimulante como lo fue para nosotrxs, porque para el equipo lo fue y mucho. A quienes no pudísteis venir, os animamos desde ahora mismo a que os apuntéis el sábado que viene a la segunda cita del ciclo vermutero. ¡Confirmaremos local y hora muy pronto, por los canales habituales!